Rottweiler puppies
Bent u op zoek naar een Rottweiler puppy of wilt u over enige tijd een pup in huis nemen? Klik dan hieronder op ‘Meer informatie’ om foto’s en video’s te bekijken van een nest dat beschikbaar is, of anders wanneer we een volgend nestje verwachten.
Puppie tips
Een nieuwe pup. Een klein lief hummeltje Zo lief, daar kan toch geen grote wolf in schuil gaan. Na enkele weken zie je dat deze schat toch een echte hond gaat worden. Van kleine pup tot volwassen hond gaat meestal niet zonder de nodige probleempjes.
Voeding
Voeding is een erg belangrijk onderdeel in de groei van de jonge hond. Het levert de benodigde voedingstoffen voor de ontwikkeling van botten, spieren en organen. Daarbij is hondenvoer met een laag calcium gehalte essentieel voor een optimale groei (zie afbeelding).
Zijn eigen plaats
Geef uw pup ook meteen een eigen plaats. Deze plaats noemen we de “veilige plaats”. Deze plek gebruikt de hond om bij te komen van emoties, om te vluchten van drukte en om te rusten. Respecteer deze plaats zodat de pup ook zelf kan bepalen wanneer het hem allemaal teveel wordt. Zijn veilige plaats kan een kussentje, een matje, een mandje of nog veel beter een kamerkennel (bench)(draadkooi) zijn. Zeker de bench is goed geschikt als veilige plaats omdat hij ook nog een ideaal hulpmiddel is voor zindelijkheidstraining men kan in de bench of draadkooi kranten gebruiken als de pup toch zijn behoefte niet op kon houden, ook kan je er een klein dekentje in leggen, daar kan de pup fijn op slapen, en u kunt de bench ook gebruiken om de hond tijdelijk op te sluiten als u even weg moet.
Gewenning
De wereld van de pup verandert drastisch. Weg van zijn broers zusjes en moeder, weg uit zijn vertrouwde omgeving. Nieuwe bazen, een nieuw huis, noem maar op. Niets is meer wat het was voor onze pup. Onze pup heeft even tijd nodig om alles te verkennen. Laat hem de eerste twee à drie dagen een beetje met rust. Nodig dus niet onmiddellijk al uw vrienden, buren en familie uit om te komen kijken, maar laat de pup in zijn eigen tempo zijn nieuwe bazen en omgeving leren kennen.
Zindelijkheid
Bij een juiste aanpak is je pup binnen enkele dagen tot weken zindelijk. Neem hem mee naar buiten elke keer nadat de pup heeft geslapen, gegeten, gedronken of gespeeld. Wacht tot hij zijn behoefte heeft gedaan, en beloon hem daarna. Hierdoor leert de pup dat als hij buiten zijn behoefte doet, hij nog iets lekkers of iets leuks krijgt. Hij zal nu snel weten waarom hij naar buiten moet. ’s Nachts zet u de pup het beste in een kleine ruimte zoals een bench of draadkooi, honden bevuilen hun eigen nest niet graag. In een kleine ruimte zal hij dus niet zo makkelijk zijn behoefte doen. Laat hem natuurlijk wel op tijd uit het nest, want een ongelukje is snel gebeurd.Of als u de pup niet graag in een kooi zet, laat hem dan in de keuken of gang of schuurtje slapen, u moet er dan wel voor zorgen dat de pup niet aan snoeren meubels of andere dingen die gevaarlijk voor hem kunnen zijn kan knagen, geef hem daarom een lekkere grote kluif waar hij op kan bijten,dat is ook goed voor als hij de tanden gaat wisselen.
Alleen zijn
Naast sociale omgang moet de pup nu ook al leren alleen te zijn. Veel volwassen honden kunnen niet alleen zijn omdat ze als pup nooit de kans kregen om dat te leren. Ga eens enkele minuutjes weg zonder aandacht aan de pup te geven, zodat de pup alleen moet blijven (b.v. in de bench). Zodra u terugkomt, geeft u hem een beloning. De pup leert nu dat alleen zijn helemaal niet erg is, het levert hem zelfs wat op. Laat hem geleidelijk ook steeds langer alleen.
Spelen
Laat uw hond het 1ste levensjaar niet te wild spelen, vooral niet met grote honden, liefst geen traplopen, en ook niet met uw hond gaan fietsen, wilt u in huis met de hond spelen doe dit dan niet op een te gladde vloer, en ook geen lange strandwandelingen. Uw hond groeit het eerste jaar zo snel, daarom mag hij niet te veel belast worden
Opspringen
Niemand vindt het leuk dat een volwassen hond opspringt. Toch haalt bijna iedereen een opspringende pup aan. U mag niet vergeten dat uw pup later een springerige hond wordt als u hem aait wanneer hij tegen u opspringt. Laat hem veel liever een zithouding aannemen alvorens u hem aait. Als hij eerst leert dat opspringen geen aandacht oplevert, dan heeft hij later ook niet de behoefte om op te springen.
Regels
Stel van in het begin duidelijke regels op voor uw hond. Wat mag en wat mag er niet. Denk hierover goed na, want ooit wordt uw hond groot en volwassen, en ook dan gelden nog dezelfde regels. Zeker als er kleine kinderen in het gezin zijn, moeten er ook gezinsregels worden opgesteld en iedereen dient zich aan deze regels te houden. Honden houden van stabiliteit. Altijd dezelfde regels, daar voelen ze zich het best bij.
Basisoefeningen
Reeds vanaf de achtste levensweek kunt u de pup al rustig aan enkele basisoefeningen aanleren zoals zitten, liggen, blijf in de mand en kom hier. Jong geleerd is oud gedaan. Overdrijf hierbij niet en leer alles op een belonende manier aan. Blijf rustig en heb geduld.
Hondenschool
Als de pup 14 weken is (2 weken na de volledige enting) kunt u eventueel als je dat leuk vind met de pup naar een goede hondenschool gaan, je kan dan beginnen met de puppycursus. Zoek een school waar men op beloninggerichte wijze werkt en waar ook de baasjes een degelijk theoretisch onderricht krijgen. Je kan ook wachten en als de hond 6 maanden is, een gehoorzaamheids training doen, let wel het is geen verplichting, u moet het zelf ook leuk vinden.
Socialisatieperiode
Tot de twaalfde levensweek zijn de pups het meest vatbaar om te leren. Alles wat ze in die periode zien, horen en meemaken, is goed voor de rest van hun leven. Laat de hond kennismaken met andere dieren, mensen, honden. Breng hem in veel verschillende situaties zoals in het verkeer, naar markten, … Kortom, alle situaties of plaatsen waar hij later misschien zou kunnen komen, moet hij nu leren kennen. Overdrijf hierin ook niet.
IK HOOP DAT U IETS AAN DEZE TIPS HEBT, VOOR DE VERZORGING EN TRAINING VAN UW PUPPY, ZODAT DE PUPPYTIJD PLEZIERIG EN GOED VERLOOPT.